Sayfa Başına Dön

Kitap Okuyamama Sorunu

4 yorum
kitap okuyamama sorunuBir haftadır kitap okuyamama sorunu yaşıyorum. Okuduklarımı yarım  bırakıyorum. Bu problemi nasıl aşabilirim? diye kara kara düşünmeye başladım. Daha önce iki kez bu problemle karşı karşıya kalmıştım. İlkin;  internette kısa, akıcı ve zevkle okuyabileceğim kitapları araştırmış ve onları okuyarak bir nevi aşmıştım bu sorunu...

    İkinci kez böyle bir durumla karşılaşınca yine internette övgüyle bahsedilmiş daha önce yarım bıraktığım bir kitabı bitirme kararı vermiştim.

    Okumak istediğim  her kitap bana sıkıcı geldiği için,  ne okursam okuyayım devam edemeyeceğimi bildiğim için, daha önce yarım bıraktığım kitabı inat edip bitirme kararı aldım: Bu
 ''Yüzyıllık Yalnızlık'' adlı kitaptı...
reading slump

    Gerçi bu kitabı bir grup  kesim yerlere göklere sığdıramıyorken bir başka  kesim de benim gibi yarım bırakanlardan oluşuyor aslında...

    Bu kitapta canımı sıkan isimlerdi.  Ben de bunu çözmek için yanıma bir kalem kağıt aldım. Okurken isimleri not ettim yanına da hatırlatıcı bilgiler ekledim.

   Her karşıma  isim gelince notlarıma başvuruyor, kim olduklarını hatırlıyordum. Tabii belli bir süre sonra isimler fazlalaşınca bunu da bırakıp kendimi sadece okumaya verdim. Böyle böyle bitirdim kitabı...

   Bir kitabı bitirince insan bir şeyi başarmış hissi doğuyor. Ve daha da   kitap okuma hissi içine doluyor...

   Şimdi yine bir okuyamama sendromuna girmiş durumdayım. Çok tavsiye edilen, övülen hiçbir kitap cazip gelmiyor bana....Yarım bırakıp duruyorum kitapları...

reading slump  Aslında eskiden kitap nasıl olursa olsun nasıl başladıysam öyle bitirirdim. Kitabın ne anlattığına odaklanarak kendimi  okumaya verirdim....

     Bir gün  ''Körleşme'' adlı kitabını okuyordum. Yarım bıraktığım ilk kitaptı sanırım... Biraz sıksam kendimi devam edebilirdim aslında...

      Yer yer sürükleyici yer yer fazla ayrıntıda kalmanın verdiği tekdüzeliğin  farkında olarak okurken   internette '' beğenmediğiniz  kitaplar olunca okumayı bırakmalı gibi...''  muhabbetlere doğruluk payı vererek bu kitabı okumayı  bıraktım.

    Bunun iyi bir şey olmadığı düşüncesine ise bu sıralar vardım. Bir kez bunu yapınca diğer kitaplara da aynı muamele yapmaya  başlıyor insan.

      Bu soruna da çözüm buldum. Baktım kitapta ilerleme olmuyorsa yanına ince akıcı bir kitap koyup iki kitapla idare ediyorum. Araya kaynak yaptığım kitap  kısa sürede bitirince bir hırs geliyor, bu coşkuyla  diğer kitabı da bitiriyorum...

   Ama şu kitap okuyama durumu var ya...elimi kolumu bağlıyor...Kitap okumaktan çok internette kitap ararken geçiyor zamanımın çoğu...

Aslında benim burada yakındığım sorunu ''reading slump'' olarak ifade edildiğini  bu yazımı yazdıktan sonra fark ettim.

 Reading slump nedir? Benim bahsettiğim ve yaşadığım kitap okuyamama sorunu. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş birinin  artık okumak istememesi, içinde  okumaya direnç hissettmesi de  diyebiliriz.
 İngilizce çevirisine  baktığımda ise  okumada çöküş gibi bir kelime anlamıyla karşılaştım.


Kitap Okuyamama Problemi için Neler Yapabiliriz?

***Kitapları özellikle romanları neden okuyorum? Beni yine  kitaplara yönelten şey neydi?

    Beni okumaya tekrar sevk eden çok önemli bir nedenim vardı aslında...

   Blogumda güzel, akıcı yazılar yazmak.. Yani yazma yeteneğimi geliştirmek gibi bir sebeple tekrar kitaplara yöneldim diyebilirim.

   Yazı yazmak istiyorsam kitap okumanın elzem olduğunu  düşünerek yeniden hayatıma kitapları sokmuştum. Şimdilerde bu nedenimi unutmuş olmalıyım.

  İnternette dolaşarak bu nedenimi hatırlatacak yazılar okumakla (ki okumaya başladım) bunu aşmayı düşünüyorum.

***Okuyamama sorunu yaşadığım ilk zamanlar dili ve anlatımı sade, akıcı; konusu ilgi çekici kitaplar seçtim. 

   İnce kitaplar olması da aradığım en önemli özellikler arasındaydı. Beni sıkmayacak hemen bitecek türden olanları seçerek aştım  bu durumu...Aslında bir süre  kitap okumaya ara versem sorun kendiliğinden çözülecek gibi geliyor...İşte yapamıyorum. Alışkanlık olmuş bende..

    Şimdi kitap tavsiyesi olan blogları dolaşıyorum. Şimdiden karşıma bir kitap çıktı bile...Hatta bu yazımı yazdığım sıralarda kitabı bir günde bitirdim. Şimdi bana yeni bir kitap daha lazım...Araştırmaya devam...

***Okumanın yararlarını ifade eden yazıları okumanızı öneririm  bu süreçte...

   İlk gün sizi harekete geçirmese ikinci gün mutlaka okumaya yönlendirecektir ...

    Sizin benim gibi yazma gibi bir amacınız yoksa kitap okumanın faydalarını içeren yazılar okuyarak kaybettiğiniz okuma şevkinizi kazanabileceğiniz kanaatindeyim.

***Sadece Klasik kitapları mı okuyorsunuz?:  Genellikle  kitap tercihimi klasiklerden yana yapıyorum.  Ve sürekli klasik kitapları okuduğumdan belli bir zaman sonra okuyamama sendromuna girdiğimi fark ettim.

Bu durumu güncel, popüler kitaplar okuyarak aştığımı söyleyebilirim.
Bazı klasikler çok akıcıyken bazıları çok güzel olmasına rağmen bir türlü ilerlemiyor. Bu durumlarda da yine beğenilen güncel kitaplar okuyorum.


***Okuduğunuz Kitap Türünü Değiştirin: Son zamanlarda okuduğunuz kitapları inceleyin. Hep aynı türden kitapları mı okudunuz? Eğer öyleyse farklı türde kitaplara yönelin.

Sürekli fantastik, aşk ,bilim-kurgu, polisiye ya da distopya türlerinden birine mi yöneldiniz. O zaman kitap türünüzü değiştirin.  Araya başka seveceğiniz türde kitaplar koyun.  Önemli olan sürekli aynı türde kitaplar okumamak.

*** Ruhunuz monoton bir yaşama isyan ediyor  olabilir:Yaşamınıza bakın. Her gün aynı şeyleri mi yapıyorsunuz. Hayatınızda böyle bir monotonluk varsa sıkıntı yaşamanıza  ve tükenmiş duygular hissetmenize sebeb olabilir.

En önemlisi de gün içerisinde yeni, farklı aktivitelerle ilgilenin. Kendi yaşamınızda yapacağınız böyle bir değişiklik kitap okuma isteğinize de yansıyacaktır ister istemez.

 Burada maksat farklı şeylerle ilgilenerek  kendimizi bu  monotonluktan kurtarmak. Ruhunuz hep aynı şeyi yapmaktan dolayı isyan ediyor olabiliyor.

 Gün içerisinde farklı ilgi alanları oluşturun. Yeni ve farklı  hobiler  edinebilirsiniz. Ya da çok küçük değişiklikler yaparak işe başlayabilirsiniz. Öyle büyük şeyler olmasına da  gerek yok.  Dolabınızı düzeltmek bile işe yarayabilir.Ya da Egzersize başlayabilirsiniz. Önemli olan rutin hayattan sıyrılmak.

Ayrıca belli bir zamanınızı sadece kitaplara ayırın, onun dışındaki vakitlerde zihninizi kitaplardan uzaklaştırın ki okumayı özleyin.

Bu son üç  maddenin kitap okuyamama sendromunun  en önemli nedenlerin başında  geldiğini düşünüyorum.


4 yorum :

Yorum Gönder